22 Ocak 2012 Pazar

İKİ DÜNYA OTELİ - TİYATRO BARBONE

Geçen yılın başlarıydı.. Barış Kıralioğlu’yla birlikte Fransız Kültür Merkezi’nde bir oyun okumasına iştirak etmiştik.. Eric Emmanuel Schmitt – İki Dünya Oteli..

Şimdi üzerinden tam 1 yıl geçti ve Barış oyunu yine Fransız Kültür Merkezinde sahneye koyuyor.. Üstelik hem yönetiyor, hem oynuyor.. Hem de yeni kurduğu tiyatrosunun çatısı altında.. Tiyatro Barbone..



Oyun öncesinde provalara bir türlü gidemedim, ancak 16 Ocak’taki gala gösterimine iştirak edebildim. O gün de şans ya işte İstanbul’un kar kaosu maksimum seviyedeydi. Gelecek olanların bir kısmı yollarda helak olmuş ve ulaşamamışlardı.. Misal, en son konuştuğumda Acıbadem’den Üsküdar’a yürümekte olan Burkay’ı bu kaosa kurban verdik, uzun süre haber alamadık..

Buna rağmen hatırı sayılır bir kalabalıkla gala yaptı İki Dünya Oteli.. Üstelik ilk iki oyunun da dolup taştığı haberleri kulağıma çalındı.. Bunların arasında birtakım Fransız izleyiciler de mevcuttu çünkü oyun Fransızca üst yazılı oynanmaktaydı..

Eric Emmanuel Schmitt bu aralar ülkemizde çok revaçta. Geçtiğimiz yıllarda Oyun Atölyesi yazarın Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler isimli oyununu sahnelemişti. Bu yıl da yine yazarın başka bir oyununu sahneliyor. İki Dünya Oteli ise Mark Levitas tarafından dilimize çevrildi ve ilk defa Tiyatro Barbone tarafından sergileniyor.


İki Dünya Oteli ölümle yaşam arasında kalmışların, yani ne gidebilmiş ne kalabilmişlerin mekanı.. Ziyaretçilerle tek ilişki kuran ise Doktor S. Otelde konaklayan bir başkan, bir büyücü ve bir temizlikçi ile tanışıyoruz önce. Sonra da Julien ve Laura ile..

Hayattayken hayatı hep hiçe saymış Julien ölüme bu kadar yaklaşınca fark ettiklerine tutunmaya çalışırken, Laura “her şeye rağmen” enerjisiyle adeta hayatı kendi çevresinde döndürüyor. Halbuki hayatı boyunca ölüme bu kadar yakın yaşan bir insan.. Nasıl olur da hayatı bu kadar sevebilir ?



Tanıtımda da dedikleri gibi.. İki Dünya Oteli’ne gelirken yanınızda hiçbir şey almanıza gerek yok! Yanınıza sadece kendinizi alın ve şahane bir seyirliğe hazır olun!

Oyunculuklar gayet başarılı, özellikle büyücü rolünde Erdinç Olgaçlı insana izlerken ayrı bir keyif veriyor.. Yılların tecrübesi sahnede o kadar hissediliyor ki.. Julien rolünde Alp Tuğhan Taş ve Laura rolünde Münibe Millet başarılı bir çift olmuşlar.. İkisi de rolünün hakkını veriyor.. Barış Kıralioğlu ise huysuz ihtiyar rolüne kendisinden çok şey katmış (!) : )) ve rolün inceliklerini iyi kullanmış. Marie’yi canlandıran Sedef Akalın ve Doktor S Nükhet Akaya ise oyuna renk katmışlar.. Özellikle Marie’nin hikayesini anlatırkenki heyecanı çok tatlıydı : )


Oyunun ışıkları tamamen led ışıklarla yapılmış ve hiçbir spot kullanılmamış.. Dekor ve ışık tasarımı birlikte yapılmış, iş sahne tasarımına dönüşmüş : ) Sahnenin her yerindeki mavi ve beyaz led ışıklar yaşam-ölüm konseptini kuvvetlendirmiş. Farklı ışık konseptine bir ödül gelir mi dersiniz ?

Barış Kıralioğlu geçtiğimiz yıl Beykent Üniversitesi Tiyatro bölümünden mezun oldu. Yıllardır çeşitli tiyatro gruplarını çalıştırdı, Tiyatro Açıkça’da oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Çeşitli dizi ve sinema filmlerinde oynadı. Fakat yönetmenliği hep oyunculuğundan öndeydi. Sanki daha severek yaptığı, daha kendini bulduğu gibiydi işin yönetme kısmı. Yönetmenlikten de oyunculuktan da hiç vazgeçmesin bence : )

Tiyatro Barbone, İki Dünya Oteli’nin ocak ayı gösterimlerini Fransız Kültür Merkezi’nde sundu. Şubat ayından itibaren ise oyunlar Galata Perform’da devam edecek. Ben de farklı bir sahneleme konsepti olan Galata Perform’da oyunu bir daha izlemek niyetindeyim. Seyirci ile sahnenin daha sarmaş dolaş olduğu bir ortamın oyunun etkisini daha da kuvvetlendireceğini düşünüyorum. Evet.. Bekleyelim, izleyelim ve görelim o halde.. 1, 8, 15 ve 29 Şubat’ta 20:30’da Galata Perform’da.. İki Dünya Oteli.. Ve Tiyatro Barbone..


İKİ DÜNYA OTELİ
Tiyatro Barbone

Yazan : Eric Emmanuel Schmitt
Çeviren : Mark Levitas
Yöneten : Barış Kıralioğlu
Dramaturji : Aslıhan Evrensel
Dekor-Işık : Murat Yılmaz
Görsel Tasarım : Ayça Güven, Emre Güntürkün
Kostüm : Aygül Güntav, Yeşim Gençtürk
Yönetmen Yardımcısı : Münibe Millet
Proje Asistanı : Nihan Yığın
Oyuncular : Alp Tuğhan Taş, Nükhet Akkaya, Erdinç Olgaçlı, Münibe Millet, Barış Kıralioğlu, Sedef Akalın

Şubat 2012 ; 1, 8, 15, 29 Şubat 20:30 Galata Perform
www.facebook.com/ikidunyaoteli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder