16 Ocak 2011 Pazar

TARLA KUŞUYDU JULIET

Ömrü hayatımın ilk söyleşisini geçenlerde Murat Bavli ile gerçekleştirdim. Söyleşi için Tarla Kuşuydu Juliet oyununun öncesini seçtik ki sonrasında da oyuna iştirak edelim :) Söyleşimiz biraz erken bitince Eng, Barış ve benden oluşan ekibimizi bir çay içmeye davet etti Murat Bavli. Biz de başladık Müsahipzade Celal Sahnesinin gizli dehlizlerinde kendisini takip etmeye..


Büfenin yanında, kapalı olduğu taktirde duvar zannedilecek şekilde bir kapıdan geçtik, dolambaçlı yollardan yürüdük, asansörlerle çıktık falan derken kahkahaların geldiği yöne doğru ilerledik. Bir de ne göreyim! Tarla Kuşuydu Juliet ekibi Engin Alkan, Sevinç Erbulak, Çağlar Çorumlu ve bazı arkadaşları oyun öncesi şakalı sohbetler yapmaktalar..


İnanmazsınız, bu ortamda yarım saat kadar ekibin sohbetlerine katıldık! Katıldık derken, az çekingen biçimde genel olarak dinleme ve gülüşmelere eşlik etme posizyoundaydık. Çok heycanlıydı! Oyun saati yaklaşınca biz yavaştan iyi oyunlar dileklerimizi iletip çıkış yolunu aramaya koyulduk! Neyse ki çok uzun sürmedi :)


Ben oyunu geçen sezon izlemiştim, sanırım ilk oyunlardan birisiydi izlediğim. O vakitler Sevinç Erbulak yok idi oyunda, onun yerinde Özlem Türkad vardı. Fakat kendisi sır bir şekilde Şehir Tiyatroları’ndan ayrılınca oyundaki rolünü Sevinç Erbulak devraldı.


Hem oyundan çok keyif almış olduğum için, hem de Sevinç Erbulak’lı halini görmek için ikinci kez izlemek ayrı bir keyifliydi diyebilirim.


Barış ve ben salondaki yerimizi aldık. Bu sırada sahende ön oyun başlamıştı bile.. Kocaman bir mutfak dekoru içinde Romeo (Engin Alkan) ve Juliet (Sevinç Erbulak) elleriyle makarna yapmaktalar efendim, ev makarnası :) Romeo hamuru hazırlamakta, Juliet makina ile kesmektedir.. Seyirciler yerlerine yerleşince de oyun başladı..


Bir yandan makarna pişiren mutsuz çiftimiz bir yandan atışmakta ve beraber yaşamanın çekilmez hale gelmesinden yakınmaktadır :) Evet bildiğimiz Rome ve Juliet evlenmiştir ve üstünden yıllar geçmiştir..


Oyunda engin Alkan ve Sevinç Erbulak ikişer karakter oynuyorlar. Engin Alkan bizi Rahip Lorenzo ve Romeo’da kırıp geçirirken, Sevinç Erbulak azcık hayal kırıklığı yaratıyor. Juliet ve Dadı pek ayrışamamış geldi bana..Yine de bir Juliet enerjisi var ki insanı yerinden hoplatır!Ama oyunu asıl bombası Shakespeare!


Yazdığı oyuna ihanet ederlerse bilimum muhtelif yerlerden çıkıp geliyor, şairane diliyle herşeye müdahil oluyor.Çağlar Çorumlu yine şahane bir performansla kendine hayran bırakıyor..


Gelgelelim tabii Romeo ve Juliet’in bir de nur topu gibi kızları var, Lucretia. Asi teenage Lucretia Shakespeare ile kırıştırıyor. Peruğu ve süper mini eteğiyle devasa genç kız Lucretia anne babasını çileden çıkarıyor. Peki kim mi ? Murat Bavli :) Ben oyunu ilk izlediğimde o kadar inandım ki, gerçekten rol için oracıktaki müzisyeni kullandıklarını sandım :)


Konuyu da şöyle toparlayalım, Şehir Tiyatroları’nın toparladığı şekilde ; “Tarla Kuşuydu Juliet'te, Shakespeare'in yüzyıllardır insanları gözyaşına boğan karakterleri Romeo ve Juliet, Ephraim Kishon'un yeni kurgusunda günlük yaşantı ve çığrından çıkmış bir evlilik içinde ele alınıyor. İntiharın eşiğinden döndükten sonra evlenip bir de çocuk sahibi olan "kıdemli aşıklar" kimsenin öngöremediği bir hayatı sürdürürler. Bu dünyanın yaratıcısı Shakespeare mezarında ters döner ve olaylara müdahale etmek üzere eve gelir.”


Oyunun en önemli özelliklerinden birisi de oyuncuların oluşturduğu orkestra tarafından icra edilen şarkılar.. Piyanoda Murat Bavli, bas gitarda Çağlar Çorumlu, davulda ve gitarda dönüşümlü olmak üzere Engin Alkan ve Sevinç Erbulak ve mandolinde Engin Alkan.. Orkestra süper eğlenceli, şarkı düzenlemeleri ise Murat Bavli’ye ait.


Oyunda fazlasıyla da doğaçlama yapılıyor anladığımız kadarıyla :) Oyuncular sahnede bu kadar eğlenirken de seyircinin eğlenmemesi pek mümkün değil zaten :)


Uyarıyorum! Oyuna bilet bulmak biraz mesele.. Oyundan 10 gün öncesine kadar biletler tükenmiş olabiliyor, tavsiyem biletinizi erkenden temin etmenizdir :)





TARLA KUŞUYDU JULIET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları

Yıl : 2009

Yazan: Ephraim Kishon
Yönetmen: Engin Alkan
Çeviren : Hale Küntay
Dekor: Gamze Kuş
Kostüm: Duygu Türkekul
Işık: Murat İşçi
Müzik : Poldi Schatzmann
Koreograf : Senem Oluz
Dramaturg : Sinem Özlek
Müzik Düzenleme : Murat Bavli
Yönetmen Yardımcısı : Hasibe Eren,
Asistanlar : Doğan Şirin, Melisa Demirhan

Oynayanlar:

Romeo / Rahip Lorenzo : Engin Alkan
Juliet / Dadı : Özlem Türkad
Shakespeare : Çağlar Çorumlu
Lucretia : Murat Bavli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder